• 6874阅读
  • 95回复

泰米尔语

级别: 管理员
只看该作者 90 发表于: 2011-03-08
Sascha Ebeling, University of Chicago

Re-Writing the Body for the Third Millennium: On Tamil traditions and contemporary Tamil women’s writing

Over the last ten years, a number of new voices have burst on the scene of Tamil feminist and women’s literature. The work of Salma, Kutty Revathi, Malathi Maitri, Sukirtharani, Leena Manimekalai and others has been received with both rave reviews and male chauvinist condescension. The present paper examines this new body of writing, its larger location within discourses on Tamil cultural politics, the social locale of contemporary Tamil women writers and the question of how this new writing relates to literary and wider cultural traditions.

Steven P. Hopkins, Swarthmore College

ஸச்ச ஏபெலிந்க், ஊநிவெர்சிட்ய் ஒப் சிசகொ

றெ-வ்ரிடிந்க் தெ பொட்ய் பொர் தெ திர்ட் மில்லெந்நிஉம்: ஓந் டமில் ட்ரடிடிஒந்ச் அந்ட் சொந்டெம்பொரர்ய் டமில் வொமெந்メச் வ்ரிடிந்க்

ஓவெர் தெ லச்ட் டெந் யெஅர்ச், அ நும்பெர் ஒப் நெவ் வொஇசெச் ஹவெ புர்ச்ட் ஒந் தெ ச்செநெ ஒப் டமில் பெமிநிச்ட் அந்ட் வொமெந்メச் லிடெரடுரெ. தெ வொர்க் ஒப் ஸல்ம, குட்ட்ய் றெவதி, மலதி மைட்ரி, ஸுகிர்தரநி, ளீந மநிமெகலை அந்ட் ஒதெர்ச் ஹச் பீந் ரெசைவெட் வித் பொத் ரவெ ரெவிஎவ்ச் அந்ட் மலெ சௌவிநிச்ட் சொந்டெச்செந்சிஒந். தெ ப்ரெசெந்ட் பபெர் எக்ஷமிநெச் திச் நெவ் பொட்ய் ஒப் வ்ரிடிந்க், இட்ச் லர்கெர் லொசடிஒந் விதிந் டிச்சௌர்செச் ஒந் டமில் சுல்டுரல் பொலிடிச்ச், தெ சொசிஅல் லொசலெ ஒப் சொந்டெம்பொரர்ய் டமில் வொமெந் வ்ரிடெர்ச் அந்ட் தெ குஎச்டிஒந் ஒப் ஹொவ் திச் நெவ் வ்ரிடிந்க் ரெலடெச் டொ லிடெரர்ய் அந்ட் விடெர் சுல்டுரல் ட்ரடிடிஒந்ச்.

ஸ்டெவெந் ப். ஃஒப்கிந்ச், ஸ்வர்த்மொரெ சொல்லெகெ

级别: 管理员
只看该作者 91 发表于: 2011-03-08
Histories of the Caress: Thoughts on Literary Translation

I will address the theme of marapu with a reflection on literary translation from Tamil and Sanskrit poetry. I will first look at various theories of translation, from Borges to J. Z. Smith’s notions of incongruity, surprise and difference, and Derrida’s insights on translation as elevation, preservation, and negation, an act that excites desire, where “one language licks another, like a flame or a caress.”  After considering the rich semantic energies of the Tamil verb moḻipeyarttal – translation as absorbing, dislodging, recovering, another’s words – I will take a practical look at my contemporary moḻipeyar marapu, from the work of Masson/Merwin, Ramanujan, Heifetz, to Hart, showing how I have moved closer over the years to George Hart’s basic ideals in my translations of the poetry of the 13th-century South Indian saint-poet and scholastic Veṅkaṭanātha, attempting in American English to better mirror line-length, rhythm, and even something of the syntax of the original.

Ginni Ishimatsu, University of Denver

ஃஇச்டொரிஎச் ஒப் தெ சரெச்ச்: தௌக்ட்ச் ஒந் ளிடெரர்ய் ட்ரந்ச்லடிஒந்

ஈ வில்ல் அட்ட்ரெச்ச் தெ தெமெ ஒப் மரபு வித் அ ரெப்லெச்டிஒந் ஒந் லிடெரர்ய் ட்ரந்ச்லடிஒந் ப்ரொம் டமில் அந்ட் ஸந்ச்க்ரிட் பொஎட்ர்ய். ஈ வில்ல் பிர்ச்ட் லூக் அட் வரிஔச் தெஒரிஎச் ஒப் ட்ரந்ச்லடிஒந், ப்ரொம் பொர்கெச் டொ ஜ். ழ். ஸ்மித்メச் நொடிஒந்ச் ஒப் இந்சொந்க்ருஇட்ய், சுர்ப்ரிசெ அந்ட் டிப்பெரெந்செ, அந்ட் டெர்ரிடメச் இந்சிக்ட்ச் ஒந் ட்ரந்ச்லடிஒந் அச் எலெவடிஒந், ப்ரெசெர்வடிஒந், அந்ட் நெகடிஒந், அந் அச்ட் தட் எக்ஷ்சிடெச் டெசிரெ, வ்ஹெரெ モஒநெ லந்குஅகெ லிச்க்ச் அநொதெர், லிகெ அ ப்லமெ ஒர் அ சரெச்ச்.ヤ  அப்டெர் சொந்சிடெரிந்க் தெ ரிச் செமந்டிச் எநெர்கிஎச் ஒப் தெ டமில் வெர்ப் மொ?இபெயர்ட்டல் ヨ ட்ரந்ச்லடிஒந் அச் அப்சொர்பிந்க், டிச்லொட்கிந்க், ரெசொவெரிந்க், அநொதெர்メச் வொர்ட்ச் ヨ ஈ வில்ல் டகெ அ ப்ரச்டிசல் லூக் அட் ம்ய் சொந்டெம்பொரர்ய் மொ?இபெயர் மரபு, ப்ரொம் தெ வொர்க் ஒப் மச்சொந்/மெர்விந், றமநுஜந், ஃஐபெட்ழ், டொ ஃஅர்ட், ஷொவிந்க் ஹொவ் ஈ ஹவெ மொவெட் ச்லொசெர் ஒவெர் தெ யெஅர்ச் டொ கெஒர்கெ ஃஅர்ட்メச் பசிச் இடெஅல்ச் இந் ம்ய் ட்ரந்ச்லடிஒந்ச் ஒப் தெ பொஎட்ர்ய் ஒப் தெ 13த்-செந்டுர்ய் ஸௌத் ஈந்டிஅந் சைந்ட்-பொஎட் அந்ட் ச்சொலச்டிச் வெ?க?அநத, அட்டெம்ப்டிந்க் இந் அமெரிசந் ஏந்க்லிஷ் டொ பெட்டெர் மிர்ரொர் லிநெ-லெந்க்த், ர்ஹ்ய்த்ம், அந்ட் எவெந் சொமெதிந்க் ஒப் தெ ச்ய்ந்டக்ஷ் ஒப் தெ ஒரிகிநல்.

கிந்நி ஈஷிமட்சு, ஊநிவெர்சிட்ய் ஒப் டெந்வெர்

级别: 管理员
只看该作者 92 发表于: 2011-03-08
http://ccat.sas.upenn.edu/plc/tamilweb/

这个网站提供字母书写、发音。字体、输入法、课本、词典等全面服务。
级别: 管理员
只看该作者 93 发表于: 2011-03-08
级别: 管理员
只看该作者 94 发表于: 2011-03-08
泰米尔语英语在线字典
http://utilities.webdunia.com/dictionary.php
描述
快速回复

您目前还是游客,请 登录注册