• 1719阅读
  • 6回复

听写中国广播电台俄语

级别: 管理员
只看该作者 1 发表于: 2011-07-31
1俄语九寨沟  

Разходка из земния рай" – Загадъчния туристически райони Дзюджайгоу2011-07-18 18:48:56 cri
http://bulgarian.cri.cn/421/2011/07/18/1s105980.htm

Драги приятели, добре дошли в конкурса „Разходка из земния рай", който е организиран от Радио Китай за чужбина и Туристическото управление на провинция Съчуан. Още в самото начало ще ви задам днешните два въпроса. Първият е, откъде идва името Дзюджайгоу, а вторият - посочете името на един от водопадите в този район.

Драги приятели, песента, която чухте раказва за туристическия район Дзюджайгоу, който е включен от ЮНЕСКО в списъка на световното природно наследство. Той се намира в околия Дзюджайгоу в автономния район на провинция Съчуан, където живеят основно тибетци и представители на етноса цян, и е най-известния туристическия символ на провинцията.

Дзюджайгоу е долина, която наподобява на латинската буква „Y", а името й идва от 9-те тибетски села, разположени в нея. Тук има планини, чиито върхове са покрити през цялата година със сняг, а по ниските места се намират големи и малки езера, водопади, калциращи потоци и извори, които образуват единствения по рода си в Китай район, в който всички тези природни дадености са събрани накуп. Затова и мнозина наричат района „приказен свят".

„Езерата и водопадите на Дзюджайгоу трябва да се гледат в слънчеви дни, планините – в облачни, а облаците – когато вали", обяснява екскурзоводката Сяоян.

По думите й, най-важните особености на района са: 114-те езера, водопадите; сред които най-широкия в страната, носещ името Пуноужиран, сезонния Сюнмаохай, водопада Джнджутан и най-красивия Шуджън; заснежените планини; златистите през есента кленови гори; фолклорът на тибетците и древния етнос цян".

В Дзюджайгоу хората казват, че през деня трябва да се наслаждавате на природата, а вечерта – на местните традиции. Тукашните тибетци са съхранили оригиналната си религия бон и интересен за всички туристи е техния храм „Джажу". Смесицата от различни етноси – тибетци, цян, хуей и хан, техните селища, песни, танци и традиционна култура създават особеното очарование на Дзюджайгоу. Това признава и пекинчанинът Юен Дзиен:

„Най-голямата особеност на Дзюджайгоу е смесената култура на много национални малцинства. Според мен, Дзюджайгоу трябва да засили рекламата си, за да може целия свят да разбере по-добре специфичната му национална култура".

А каква е особената красота на Дзюджайгоу? Според Дзън Иан от Шанси

„Първо е оригиналната природна гледка, второто е добрата защита на природния пейзаж".
http://bulgarian.cri.cn/421/2011/07/18/1s105980.htm

Драги приятели, днешното предаване от конкурса „Разходка из земния рай" е дотук. В края му отново ще ви повторя двата въпроса, свързани с разказа ми: първият е, откъде идва името на Дзюджайгоу, и вторият – посочете името на един от водопадите в района
只看该作者 2 发表于: 2011-07-31
da di su she ge li,
si gen de si de bi wu lai mai du rei lai dao nao lu bei ge wao shi da shi ge gbu di ya,

de la di bu la de li ,wu bu lai dou shi yi wo fu gong bu lu sa,
w la si wo bu ge yi zi ren nie lai,
guo yi du ai ao yi ga yi di la ao fu la di si ga yi wo shi du na,
yi duo li shi ji che guo du bu la si lai nian po luo men qie wo chi wa te,
ao shi dai wo fu sa mao bu ma zha lou shi dai wei re dai wei ra da mu,
de nai shen dai li wa wu ge wo , bo li lue te ai,
ou te ge dai yi fu wa yi mi fu jiu zhai gou,
a fu dao lai ci wu su che dai yi mu du nai yi ding ai ci wu di ba di dao rui ao de ya te,

ge la di bu la de li,
dai sen da gu ya du chu fu dai,
a la si ga si wa ,yi fa du li si di che shi ji la da yang jiu zahi gou wei du ai si bu liu zhen ou tu wei wei nai si bao yang,
bi si ga na si rai dao ke nai gou bu rai rao te na na si rai su,
duo yi se na mie na wo fu ya gao li ya jiu zhai gou ,
wo fu a fu te mao mu ya de yang wo fu de gong qie si chuan,
yi dai du shi zai ye te,ao si na si nang yi ban ji yi bu la si da li de li mu de du si ban ye ci,
ye ai nai yi si rai si te niang du li si ji che te ai jing se jing,
ya si me na bu li jie,
jiu zhai gou ai du li na wei ya du na bo du jia wa na la ding si ke de bu ke wa ""y" ,
a yi nai gei yi bu a ao te de wai dai di bai di sai la,
ge la si de wo shen ni bu ke nei ya,
du ke yi ma bu la ning,
qi du wo le wai si bu ke li du bu lai si jia na ta gu di na yi si nia ke,
a be mi si gei dai ni mi si da zai na mi na ci guo lai mi yi ao di ai zai la,
wo du ba jei gao jie la shi ni bu duo zei yi zi wo dai wei du ao bu la zu wa zi,
ai rei si sai ni ya bao luo de si wu si dai da la yang,
wo fu guai duo fu sei qi gei dai di bu le rao te ni da di nao si di seng si bu la ni na gu po,
yi zi du wa yi mu nao zei na na li jie te yang na , pi li ga rei zi ya te,
2'39''
只看该作者 3 发表于: 2011-07-31
2 俄语绵竹
Драги приятели, добре дошли в днешното предаване „Разходка из земния рай". Новогодишните рисунки са специално изкуство част от китайската традиция. Те имат дълга история и произхождат от различни места, сред които са известни Миенджу в Съчуан, Янлюцин в Тиенджин, Уейфан в Шандун и Таохуау в Суджоу. В следващите минути ще ви запозная с новогодишните рисунки типични за района на Миенджу.

Нека в началото ви поставя два въпроса: първия, в Китай има четири известни новогодишни рисунки, кои са те? Втория, Как се казва рисунката в Миенджу, кое е най-характерното нещо за нея?

Новогодишните рисунки Миенджу се наричат и рисунки за Новата година върху дърво и носят същото име като гр. Миенджу. Нейната история датира от династия Сун. По време на императорите Циенлун и Дзяцин през династия Цин се наблюдава периода й на разцвет. По това време, в Миенджу има над триста работилници за тези рисунки, в които работят над хиляда майстори. През 2006г. тя е включена в списъка за нематериалната култура на страната.

Село Ниенхуа (букв. превод новогодишна рисунка), се намира в околия Сяодъ, гр. Миенджу. Къщите в селото са строени в западен съчуански стил – бяла стена, сив покрив и червена врата. Външната стена на всяка къща е изрисувана с цветни рисунки типични за Новата година, които създават впечатлението, че сякаш се намираш в картинна галерия.

Чън Цян е известен майстор на рисунки в селото. Той е научил занаята от баба преди дванайсет години и е най-младият майстор в селото.

„Новогодишните рисунки Миенджу са направена върху дърво. За изработването на една рисунка са необходими 20 до 30 етапа. Цветът й е разнообразен. Най-трудната част е рисуването на образите." – обяснява Чън Цян.

Под влияние на културата Башу, Миенджу рисунките се отличават с местна специфика. Като например съчуанците обичат да ядат люто, затова рисунката обикновено се изработва с ярки цветове.

Най-голямата отличителна черта на новогодишната рисунка е, че се изработва ръчно:

„Главната й специфика се състои в това, че е дървена и е ръчно изработена. Всички процеси се извършват на ръка."

След установяването на КНР, новогодишните рисунки от Миенджу се разпространяват и развиват, както и добавят нови елементи. С развитието на традиционната култура, рисунките започват да еволюират.

„В миналото, те са правени върху оризова хартия. А сега върху плат, порцелан и дърво. Ние се опитаме да ги изработваме с различни материали." – обяснява Ли Цян.

Новогодишните рисунки стават се по-известни и сред туристите. До скоро майсторите на тези рисунки са били предимно възрастни хора, е сега все повече млади проявяват имат интерес към тях.

Ли Фан от работилница „Уфу" каза:

„В миналото ние работихме по други градове. А сега доходите търговията с рисунки се равняват на доходите в други градове."

Цените на тези рисунки варират от няколко юана до хиляди юана. Рисунките се харесват от чуждестранните туристи и са продавани в над 50 страни и райони, като САЩ, Франция, Великобритания, Япония, Тайланд и Хонконг, Тайван на Китай.

Драги приятели, днешното предаване за конкурса „Разходка из земния рай" е до тук. В края на предаванет ще повторя въпросите: първия, в Китай има четири известни новогодишни рисунки, кои са те? Вторият, Как се наричат рисунки в Миенджу, каква е най-характерната им особеност
只看该作者 4 发表于: 2011-07-31
ge la di bu la de li, du bu lai du shi li wu da na shi da da wa nai a la fe ge yi zi ni ya dai,
nuo gu bi shi mi dai lai zong bi se si de jiang men du bu jia si ao te gei dai fu de da le di jie ya,
di yi ma te dao ge yi si dao lai yi bu lao yi si hao shi de zao de la bi chi man se,
sai lai si gui du si yi si wai si te ni mian zhu fu si chuan ,yang liu qing fu tian jing,
wei fang fu shan dong ,yi tao hua wo fu su zhou,
wo fu zai de wo shi yi  dai min nu di shi dai wei si bu ke na ye si nuo gu di shi qing dai le song gei,
yi bi chi ni za de yang nan na mian zhu,
nai hao fu na jia la du wei wu si da rai ba le bu le se,
bo le gei ya,
wo fu bi dai yi ma zhe de li yi si wai si mi nu gu di shi nie de sang gei gu yi si dai,
dai li ya ga ke si ga zi song ge de mian zhu,
wei ai nai ha lai ke da de na gu nai shi du wei nei ya,
nuo gu bi shi dai le song gei mian zhu se na li che ye li song gei re nao li de gu di na wo li gu di na wo li gu de le wao,
yi nao se de fei shi du yin mai ke du ke la jin nian chu,
nei na de yi sao lai de die la ao fu ji na jie song,
bou bu lai min neng lai la duo la dai jiang long yi jia qing bai di na jie qing,
dai na gu da wa ba de ao de yi na ta la se te,
ao de wa bu la dai,wo fu mian zhu ying ma na te ze lei si zai al a bao ding yong ji yi se dai zai le song gei ,
ao fu hui du a la bao jie si na te yi lia te mai duo lai,
bu rai zi wei ye di yi she si na gu di na,
ye de lou zhi na wo fu si di si ga,
re mai na bai li ao na de gu du na na se na da,
sai lou nian hua bu kui bu lai wao ti nao gu di si na er song ge,
jian na mie la wo fu ao gao li ya xiao de ke la si mian zhu,
ge shu yi dai wu sa luo du sei si du an ning wu za ba deng,
,e ce an si gei si diu bia la si dai na ,
zei si de bo po lei si,
jia ban na bu la da,
wei shi na da si de na na jia ge ge shi de ai,
yi zhi lai su wa na zhe si nie de song gei,
yi bi chi ni re mao mao du gu di na,
wei du si sa wa ci wu bai chi ge lan nian du,
zhe ,jia ge si sei na mie lai si ge li bi na ge lai de ya,
zhen jiang ai yi si mai si duo luo na de song you si de lu du,
du yi ai na wu zhou e si nai ya da ba ba bu lai di ei duo na yi si gu di ni,
yai na yi la di mai si duo luo sai fu duo,
nuo gu di shi ni dai le sang gei mian zhu,
se na bu la wen na wo le gu de wao,
wai yi zi la bo tuo nai du mai na li song ge si mian  po di ni wai se ji si du bu li sai ci ai da ba,
zi wai de zi yi ai a la song nuo ba zen,
nai du luo na de ja zi ai ai li su wan na du na ao bu la zei dai,
ao bai si nia wa zhen qiang.
bao ci wu li ya nian nao gu du la de ba shu,
mian zhu pe lei song gei dai sai ao te yi jia wa ci zhe shi mai si te na si de ji pi ge a,
da du na bu lie man de,zhuan ci dai ao bi che zi de ci liu du,
re du wa li song ge dao ao bu ke nong wan nu si sai yi zi la bao tu wa se si,
ya li gei ze du wai,
nai gu lia ma de ao zi li ji dao na ,qia li da na nao gu di shi na da li song ge ai,
che shi zai yi si la bao tu wa le teng,

ga la fu yi na de ti fei ga na si duo yi wu du la,
jie ai de le ban na yi ai ai le jie nao yi si la bao de na,
sei ji gei bu luo zai sei zai yi ci wo de shu wo ci na de ga,
zai ci wu si de na nong ra nai du na gei na dei,
nao gu di shi ni dai le song gei ao ci mian zhu,
cai a la ci pu lou se nia wa ci yi a si la di wo ci,
ga ge du yi du ba de yi jin wo wei ai le man du,
si se ra sei jie du na te la ji jiao na de gu du la,
ai lie song gei dai ze bao chi wa ci de ai wei liu ye a,
wo fu yi na la du dai si pu la de ni wo li fu ao li zi wo ha ta ya,
a sei gang wo li gu pu la ci,
bao li se lan di da li fu,
ni si yao bi de mai de gei yi zi la bao tu,fe mai si sa la yi chi ni me da lia li,
ao bie si nia wa li zhang,
nuo wo gu di ni dai luo sang gei,
si da wa zi ,zai ,bo yi si wai zi te ni yi si lai de du li si di dai,
dou si guo luo mai si duo li de na dai zi ye li sang gei,
se bi li ke lai di nuo wo zi lai si tu ni hao la,
a sei ga fu sai bao wu ji mu la di ,fu ya dai wo zi,
eng de lai si geng di ya,
li fang ao te la pe bao diu ni ci a,wu fu ga zi wa,

tu fu mi na la duo ao mie a la bao di si mai bao,
a sei ga wu di ga la duo wai,
duo hu di dai na de ge bie de si lue song gei sai,
a la si nia wo ci ,
na du huo di de fu du lu di dai ge luo ga la duo wai,
se ni dei na dai zai la song gei,
wa di la ci ao fu nian fu gu yuan na duo hei lai di yuan na,
a lie song gei dai si zai si  hai ha la si wa suo fu chu dei dan ni de du li  si di,
yi si po da de ni wo fu na de si bai dai dai si si la ni yi a de yang ni,
ge du fa si te bu rang jie ya wai li gu bu li da ni ya ,
ya bao ni ya, dai lan ci,yi hang gang ,tai wan,na ci dai ,
de la gei bu la de li.
4'49''
只看该作者 5 发表于: 2011-08-01
只看该作者 6 发表于: 2011-08-01
pu li ye si wa da ye ji li ji li qi wei su de si li ya me wu xin de da xi wa ser du qi xiang chun lan da si wa,
ji wa ni ya wei na si lai ji da si yi si bao mi ji li da wang seng,hai hong yu zhang shao hai,ruo mi da wuo,
wo shi me mi ma nie wu de bu li bo shi se wu li mie li dang ci wa ye mei shi,
suo yi nei si bao mi nie leng la na na de ya lian,
wo ge sang mei ji lie si nai wa di ji xi wo ni ya,
bi li da qi ao qin ke xi wa,

gei la kou you li qia xi gei luo gei li si mi fa luo gei you ji ji na mu si suo xi wa he la bo li da xi bo na de hou da da shi nian fe ji jie ne hei si gu si tu wa,

bu la jie ji de lie gei ji li fei ji da san fei zi ya,wei si me di bai ga me wo xin ga xi wa xang mu lu xi xiang chun lan ,
xi bo ni ya na shi bi li da qi er,mi na sai ji qi gei dai si ji mi gai si zao nei mi mi la mi zei ge lu ya ke ba ji jie xi ji nin,da shei ni ya dai li le ke,yi gei la si gang bu ge wei ga du shi gei,wu zhi ran nie ge nie de nai gei li nao xi zi,nao bu li si lao zhi ni a ba si de mi na ci de wo la ka ba ji jin,ge ge si za li hui gu si ge fei li fei li da qi,ao xin ke xi wa.

描述
快速回复

您目前还是游客,请 登录注册